2014 zit er weer (bijna) op. Net als de laatste jaren kijk ik met een paar foto’s terug op het jaar.

Tijdens het doorspitten van het archief zag ik dat ik dit jaar ongeveer 48.000 foto’s heb gemaakt. Dat lijkt erg veel en dat is ook wel zo. Een paar grote evenementen, meer voetbalwedstrijden en een nieuwe camera (veel proberen) lijken de uitleg.

Om die foto’s te maken heb ik vijf verschillende camera’s gebruikt (zeker niet allemaal van mij…): 50D, 5D mark II, 5D mark III, 1DX en de 7D mark II. De verschillen zijn groot en je raakt snel verwend. Eind 2014 heb ik de 7D mark II in gebruik genomen. Ik ben er zeer tevreden mee!

Nu dan de plaatjes.

.

cross landgraaf 2014-1005-bewerkt

Met vallen en opstaan. Twee keer viel Christian, toch reed hij door. Gemaakt in Landgraaf tijdens een wedstrijd van het Limburgse cross-circuit. Recept: groothoek, flitsen en een beetje geluk.

Hier staat de rest van deze serie.

.

Budo Ryu Clubkampioenschap 2014 -roelfotografie-94

Eerst was ik voebalvader, maar ik bleek toch geen voetbalkinderen te hebben. Nu doen ze judo en atletiek. Allebei mooie sporten: om te doen, om naar te kijken en om te fotograferen. Wel met heel andere uitdagingen. Judo is binnen, vaak ik slecht verlichte sporthallen. Je ontkomt niet aan hoge iso’s. Deze foto is gemaakt tijdens de clubkampioenschappen van Budo Ryu.

Hier staat de rest van deze serie.

.

Unitas Clubkampioenschap 2014-roelfotografie-105

Atletiek is de andere sport in huize Gaj. Oude liefde, want ik heb het zelf ook jaren gedaan. En ook daar kun je plaatjes maken. Veel verschillende onderdelen, dus veel uitdaging en veel te leren. Deze foto is gemaakt tijdens de clubkampioenschappen van AV Unitas. Het weer was niet al te best, maar dat moet je altijd in je voordeel gebruiken. Deze twee jonge atletes lieten zich er ook absoluut niet door afremmen. Gemaakt vanaf de tribune (ja, uuuh, het regende wel he…) met een wat langere sluitertijd voor de dynamiek.

Hier staat de rest van deze serie.

.

Fortuna fc Oss 2014 5-4 -roelfotografie-280

Ik heb dit jaar meer langs de lijn gezeten, vooral bij Fortuna Sittard. Het begon om gewoon eens te proberen, toen als incidentele vervanger van de vaste fotograaf en laatst (omdat ik er toch al zou zijn) mocht ik de plaatjes maken voor ProShots. Altijd leuk toch. Foto’s bij Fortuna zijn altijd wat tricky. Het licht is schaars en vreemd van kleur. Dat in combinatie met een nieuwe camera vraagt enige gewenning. Deze foto komt uit de wedstrijd tegen FC Oss. Het werd 4-5 in een gekke wedstrijd. Hier is Seku Conneh in een duel gewikkeld met een van de bezoekers.

Hier staat de rest van de serie.

.

cross Watersley 2014 -roelfotografie-1446

“If your pictures aren’t good enough, you’re not close enough” zei Robert Capa ooit. Hij wist waar hij het over had, hij war oorlogsfotograaf… Deze foto was een stuk minder risicovol dan zijn foto’s, maar ik hoop wel close enough. Het voordeel van fotograferen bij kleinere wedstrijden is dat er veel meer kan en mag. Oké, je hebt geen Sven Nijs voor de lens, maar je kunt wel alles proberen wat je in je hoofd hebt. Dat lukt je niet bij een wereldbekerwedstrijd. Deze foto maakte ik bij de start van de junioren bij de Jos Feron crosscup op de Waterlsey in Sittard.

Hier staat de rest van de serie.

.

erewedstrijd Fernando Ricksen Fortuna-roelfotografie-1929

Fernando Ricksen heeft ALS. Fernando blijft zelf hard vechten en weigert op te geven. De vooruitzichten van mensen met ALS zijn echter niet goed en er is veel geld nodig om onderzoek te doen en een behandeling te ontwikkelen tegen deze dodelijke spierziekte. Foruna Sittard hield een benefietwedstrijd voor Fernando en Stichting ALS Nederland. Een all-star elftal speelde tegen het eerste van Fortuna.

Fernando heeft ALS en een gezin. Voor mij vat deze foto samen waar het om gaat!

Hier staat de rest van de serie.

.

IMG_9428-bewerkt-bewerkt

Ik zat aan de computer toen ik het opeens donkerder zag worden. Snel het fototoestel gegraaid en naar buiten voor wat plaatjes. Even later barstte de hemel open. De schapen op de foto weten nog van niks. En nee, het is geen HDR.

Bij deze foto geen serie.

.

Fortuna Sparta 2014 0-0 -roelfotografie-228

Een goed kopduel doet het altijd goed. Drie spelers, een bal, volle overgave. De wedstrijd van Fortuna tegen Sparta eindigde in 0-0, maar dat lag niet aan de inzet van deze spelers!

Hier staat de rest van de serie.

.

Ridderronde Maastricht 2014-roelfotografie-84

Voor de start van de Ridderronde in Maastricht lijkt deze renster van Parkhotel zich af te vragen waarom dit ook alweer zo leuk was. Het was koud, nat en glad. Toen het startschot eenmaal had geklonken verdween alle twijfel bij de rensters en vlogen ze er volle bak in om er weer een mooie koers van te maken.

Hier staat de rest van de serie.

.

Triathlon Weert 2014-roelfotografie-90-bewerkt

Het NK Olympische afstand triathlon was in Weert, tijdens de Stadstriathlon. Gelukkig was ik daar ook dit jaar weer welkom. Triathlon is een erg leuke sport om te fotograferen: Drie sporten, twee wissels en uitgeputte atleten aan de finish. Wat wil een fotograaf nog meer? Op deze foto Danne Boterenbrood die bij het zwemmen al een voorsprong pakte, die niet meer uit handen gaf en Nederlands kampioene werd. Het spetterende water is mooi om te zien, maar moeilijk voorspelbaar. Goed mikken en een beetje geluk hebben.

Hier staat de rest van de serie.

.

Valencia oktober 2014-roelfotografie-298

Aapjes kijken, maar dan anders. In Valencia is een heel mooie oceaandierentuin. Geen aapjes dus, maar zeehonden. Af en toe komen de zeehonden ook even kijken wat er te doen is. Valencia is trouwens een echte aanrader. Met en zonder fototoestel. Echt een erg mooie en leuke stad!

Hier staat de rest van de serie.

.

Fortuna fc Oss 2014 5-4 -roelfotografie-1560

Zo kijk je als je team net de winnende treffer heeft gescoord. In de 93e minuut 4-5 maken geeft veel ontlading. Bij beide teams. De jongens van FC Oss waren door het dolle heen, bij Fortuna heerste de verslagenheid. Deze vreugdefoto spreekt me het meest aan.

Hier staat de rest van de serie.

.
Gala der Gevechtskunsten Budo Ryu 2014-roelfotografie-545
11 Oktober was het gala der gevechtkunsten van Budo Ryu. Het was een geweldig spektakel en de zaal was zo goed als uitverkocht. Ik heb de hele dag gefotografeerd. Deze foto van Roger Alken komt uit de generale repetitie. De beleving van Roger was er niet minder om.

Hier staat de rest van de serie.

.
Ridderronde Maastricht 2014-roelfotografie-628
Als laatste foto een kleurrijke, het vuurwerk zeg maar. Deze is gemaakt tijdens de Ridderronde in Maastricht. Het regende de hele dag en deze foto is gemaakt in het bijna donker. Ik verbaas me altijd al over de snelheid van deze mannen, zelfs in een criterium, maar nu het regende was het helemaal ongelofelijk. Ook niet zonder risico zoals ik heb gemerkt. Meteen na de finish ging een tweetal coureurs onderuit. Gelukkig stond ik er om de fiets met mijn enkel bij het tandwiel op te vangen. Ja,ja, het is een gevaarlijke hobby….

Hier staat de rest van de serie.

.

.

Is het jaaroverzicht nou compleet? Nee, natuurlijk niet, maar je moet kiezen.

“Kill your darlings” zei Huub tegen me en daar had hij gelijk in.