Aan het eind van het jaar is het goed om eens terug te kijken, dat doe ik dus ook maar weer eens. In deze post komt fotojaar 2013 in 13 foto’s voorbij.

Het was een druk jaar. En hoewel de camera veel meer in de tas heeft gezeten dan in voorgaande jaren was het aantal foto’s met 30.000 hoger dan in andere jaren. Minder evenementen, maar wel meer foto’s. Hieronder de foto’s in chronologische volgorde met een verhaaltje om de foto heen. Als je erg visueel ben ingesteld, kun je de letters overslaan.

Ik vind het leuk als je een beoordeling wilt geven (linksboven aan de pagina, ben maar eerlijk). Klik voor de overzichten van 2011 en 2012

.

.

Vastelaovend in Zitterd

2013 in 12-26

Een beetje a-typische carnavalsfoto, maar zo’n glimmend instrument vraagt om een ander soort foto. Ik heb de harmonie even moeten achtervolgen voordat ik tevreden was. Zo zie je wel dat carnaval overal is.

.

.

Schoonmaken na de koers

2013 in 12-3

Bij een cyclocross staan de coureurs altijd centraal, maar achter die coureurs gaat een legertje vrijwilligers schuil dat trouw het materiaal onderhoudt. Als de coureur de bloemen krijgt staan deze mannen met de spons in de handen. Een eerbetoon met tegenlicht, met zwart wit als enige juiste keuze.

.

.

The magic is in the fingers

2013 in 12-35

Concertfotografie: super om te doen, maar ik kom er te weinig aan toe, misschien een voornemen voor 2014? De vingers van de gitarist laten de zaal ontploffen, mooi als je dat kan, zelfs met een snaar te weinig…

.

.

GOAL!!

2013 in 12-27

Plezier en sport moeten hand in hand gaan. Daar waar we elkaar soms naar het leven staan om de verschillende kleur van een shirt, zou het moeten gaan om wat ons bindt. Dan kunnen we echt scoren. Dit voetballertje heeft dat goed gesnapt: GOAL

.

.

Vakmanschap

2013 in 12-31

Ambachten sterven uit. Je moet naar een museum om het nog echt te zien. Het oog van de meester kijkt en ziet dat het goed is.

.

.

Focus

2013 in 12-5

Jeanine is zestien en Nederlands kampioen triathlon. Waar de concurrentes stonden te kletsen, zonderde Jeanine zich af voor de start van het kampioenschap. Zelden zo’n focus gezien bij een jonge atleet. Deze foto staat ook in de kalender van de NTB (en gelukkig op een maand van 31 dagen :))

.

.

Limburgs landschap

2013 in 12-8

Wielrennen blijft mijn favoriete onderwerp. Waarschijnlijk omdat je er bijna elke tak van de fotografie in kunt beoefenen. Hier een voorbeeld van mijn zwakkere kant: Landschapsfotografie. De coureurs maken gelukkig veel goed!

.

.

Eenzame coureur

2013 in 12-13

Tijdens een avondcriterium wordt het donker, dat weet je van tevoren. Je zult het juist dan moeten doen met wat er wel nog is. Goed kijken en nadelen gebruiken in je voordeel. Deze Argos-Shimanorenner ging in volle achtervolging over de goed verlichte finishlijn.

.

.

Kijk om je heen

2013 in 12-18

Fotograferen is goed om je heen kijken, alles proberen te zien en de essentie vastleggen. Soms moet je dan inzoomen om een overzichtsfoto te maken.

.

.

Binnenhouden

2013 in 12-19

Dit jaar heb ik een paar keer bij Fortuna mogen fotograferen (Ivo bedankt). Het ie iets heel anders dan wielrennen: compacter, minder voorspelbaar en je zit er soms royaal naast. Voor deze foto zat ik precies op de goede plek en ja, hij hield de bal binnen.

.

.

De blik

2013 in 12-20

Mark van Bommel speelde zijn laatste wedstrijd in het stadion van Fortuna. Na de wedstrijd was er een blik van verstandhouding tussen gelegenheidscoach Bert van Marwijk en Mark van Bommel.

Ik denk de beste foto die ik dit jaar gemaakt heb.

.

.

Hard door de bocht

2013 in 12-21

De meeste sportfoto’s worden gemaakt met de 70-200 telelens. Zelf merk ik dat ik de meest bijzondere vaak maak met de groothoeklens. Zo ook bij deze. Lars Toma knal door de bocht op zijn crossfiets.

.

.

Judo

2013 in 12-33

Sinds kort maak ik ook foto’s bij judo. De angst voor slecht verlichte gymzaaltjes bleek maar gedeeltelijk terecht. Hopelijk maak ik volgend jaar weer een paar IPON-foto’s.

.

.

Oh ja, geef even een rating linksboven 🙂

.

.