Het is eind december en terugkijken hoort er dan een beetje bij. Net als vorig jaar, blik ik terug op mijn foto’s. Ook dit jaar heb ik zo’n 18.000 foto’s gemaakt. Een deel was goed, een deel kon je hier zien en van de rest heb ik vooral weer veel geleerd. Dit jaar natuurlijk ook weer veel wielerfoto’s, maar ook meer concertfoto’s. Ik merk dat ik dat erg leuk vindt om te doen: net als sport, niet te regisseren, geen invloed op het licht en altijd opletten! Dit jaar ook meer zwart-witfoto’s en meer extremere bewerking. Niet altijd, alleen als het wat toevoegt.
Hieronder twaalf plaatjes die het jaar samenvatten. De volgorde is volledig willekeurig. Onder de foto staat een korte beschrijving met wat technische info voor de liefhebbers. De meeste foto’s hebben al eens op de site gestaan, een aantal nog niet.
.
.
.
Trevianumfeest in Mondial. Altijd lastig, want bijna geen licht. Je ontkomt niet aan flitsen. Deze is echter gemaakt zonder flits. met iso1600 en 1/15 seconde vang je op f/4,0 net genoeg licht om een wat surrealistisch beeld van discolicht en dansende mensen te maken.
.
.
.
Dit is waarschijnlijk mijn foto van het jaar. Tijdens het criterium in Heerlen werd voluit gesprint voor een premie (die enige inspanning ook wel rechtvaardigde overigens). Mijn focus lag 100% bij de Raborenner en die staat er ook goed op. De foto werd bijzonder doordat Roy Curvers nog net voorlangs kwam. Dit is natuurlijk niet te timen, maar het viel precies goed samen. Met deze foto won ik de fotowedstrijd van de gemeente Sittard-Geleen.
Het is een echte panningfoto. Gemaakt op 1/80 seconde, je moet dus heel precies en exact even snel als je onderwerp meebewegen. Een iso van 1600 verraadt dat het al aardig donker was. Ik ben vaak gevraagd of ik deze foto in elkaar heb gefotoshopt, en nee, dat is niet zo. Ik zou het niet eens kunnen. Alleen wat standaardbewerkingen in Lightroom.
.
.
.
Wielrennen van een andere kant. Als je maar genoeg met Wouter Roosenboom omgaat, ga je vanzelf dit soort foto’s maken 🙂 . Technisch gezien geen bijzondere foto, het verschil zit ‘m vooral in de nabewerking: er is hier en daar nogal stevig aan de schuiven getrokken. Ik vind het wel wat hebben.
.
.
.
Dit is een van de Ongenode Gaste van Peter Beeker. Ze stonden in het voorprogramma van de Wolff in Heerlen. Drummers zijn een beetje zielig als het om foto’s gaat. Ze zitten altijd op de achtergrond, ver weg van het licht en als je dan toch een acceptabele foto hebt, staat er vaak een obstakel in beeld. Niet bij deze foto: Goed licht, concentratie en beleving. De omzetting naar zwart-wit zorgt ervoor dat er weinig afleiding in de foto zit.
Gemaakt op 200mm, 1/200 sec, f/4,0 en iso640
.
.
.
Trevianumdag 2012. Ieder jaar is er op Trevianum een dag waar activiteiten hand in hand gaan met een goed doel. Ik maak de foto’s en verkoop ze. De opbrengst gaat naar Stichting Roparun. Deze foto heeft het uiteindelijk geschopt tot de voorpagina van de Maas en Mijn/Trompetter. Het enthousiasme en de energie stralen ervan af. Gemaakt met de 5DmII van de pap. 1/800 (dan is er geen bewegingsonscherpte), 24mm en f/2,8 dat geeft samen nog net genoeg scherptediepte.
.
.
.
Robbie Ruygh achter de derny van Harm Knol. Harm organiseert al jaren de trainingen op de wielerbaan in Geleen en is ook dernycoureur. Robbie kwam trainen en Harm haalt de brommer graag voor hem van stal. Het zondagnieuws vroeg of ik wat foto’s voor ze wilde maken. Natuurlijk willen we dat en in twee tussenuren ben ik naar de baan in Geleen gevlogen en heb deze foto gemaakt voor de voorpagina.
Ook dit is weer een panningfoto. Met 1/60 is dat wel ongeveer de grens. Nog langer maakt het bijna onmogelijk om ze nog goed scherp te krijgen. Voordeel van dit soort sluitertijden is wel dat de iso-waarden lekker laag zijn en de diafragma’s lekker klein.
.
.
.
Een foto hoort recht te staan. De horizon horizontaal en de lantaarnpalen netjes verticaal. Klopt dat niet, dan krijg je commentaar. En omdat het zo hoort, moet je dat af en toe eens opzettelijk niet doen, maar dan wel echt scheef! Hier had het makkelijk netjes gekund, maar dat was erg saai geworden. L’Arche de la Défense in Parijs verdient meer!
Gemaakt op 11mm , een beetje bijgesneden. f/8,0 zorgt voor meer dan genoeg scherptediepte.
.
.
.
Van Parijs naar Rotterdam voor het goede doel, een hele route voor je. Sommige plaatjes vragen gewoon voor zwart-wit.
Gemaakt vroeg in de ochtend, een tegenlichtfoto, dus goed opletten in de nabewerking. Er is een lichte flare te zien in de foto. Past bij het plaatje in mijn ogen.
.
.
.
“Het moeilijkste van opvoeden is het loslaten.”
Deze foto maakte ik tijdens het afzwemmen van onze oudste zoon en vat het goed samen.
Technische details? Ach, soms gaat het alleen om het plaatje.
.
.
.
Echte devotie in Kroatië. Ik voelde me bijna een voyeur toen ik deze foto maakte, het voelde haast ongepast. Het beeld sprak me te veel aan om het niet te doen: Het was echt en puur.
Gemaakt in een donkere kerk, dus f/2,8 , 1/30 sec en iso1600. Ik was blij dat ze stil zaten.
.
.
.
De start bij het WK wielrennen. De ploegentijdrit, dus in slagorde en nog een flinke weg te gaan.
Gemaakt op 1/80 sec. door de relatieve snelheidsverschillen tussen de renners, staat er maar één scherp op.
.
.
.
Pablo van de Poel van de Wolff. Pablo en zijn broer Luka zijn oud-leerlingen en dat maakt het extra leuk. Geweldige muziek en een uitdaging om goede foto’s van te maken. De beleving bij de jongens is enorm en ze gaan er ieder concert helemaal voor. Ik hoop ze binnenkort weer een keer te kunnen fotograferen.
Weinig licht bij dit optreden: iso2500 (met de 5DmII van de pap kan dat) om toch aan 1/160 sec. te komen, want mooi stil staan ze niet.
.
.